WTFire

Σύστημα κινητοποίησης πολιτών με σκοπό την μείωση κινδύνου από πυρκαγιές.

  Η ανάγκη

 

Έλλειψη βασικής ενημέρωσης και εκπαιδευσης (μαθητικης και δια βιου) και ενεργειών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και πρόληψης αυτών. Με τον τρόπο που θα δοθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την αδράνεια και την επανάπαυση των κατοίκων επικίνδυνων ζωνών. Δεδομένης της αποδεδειγμένης έλλειψης βασικής ενημέρωσης από το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας και ταυτόχρονα την έντονη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση που προέκυψε ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα, η ανάγκη δημιουργίας σχετικής κουλτούρας καθίσταται επιτακτική. Η κουλτούρα κάθε πολιτισμού έχει ως θεμέλιο λίθο την εκπαίδευση (μαθητικης και δια βιου). Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση εστιάζει στην εκπαίδευση και στην παροχή γνώσεων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και για την πρόληψη αυτών. Συγκεκριμένα το πρόβλημα που αποσκοπούμε να επιλύσουμε αφορά την έλλειψη πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θέματα πυρκαγιών. Σκοπός είναι ο καθένας να έχει την στοιχειώδη γνώση των κύριων ενεργειών που πρέπει να εκτελέσει με έναν οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο.

  Η ιδέα

 

Το WTFire είναι μια νέα εφαρμογή η οποία βάζει μια βιβλιοθήκη με λίστες ελέγχου βήμα προς βήμα στα χέρια των κατοίκων δασικών περιοχών και μη, βασισμένη στην λογική: Plan, Know, Act. Συγκεκριμένα η εφαρμογή εκπαιδεύει και υποδεικνύει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί ο χώρος, τα σπίτια αλλά και οι ίδιες οι ζωές κατοίκων. Η εφαρμογή επιτρέπει στους κατοίκους να παρακολουθούν την πρόοδό τους στο να οχυρώσουν τον χώρο τους απέναντι στην φωτιά που έρχεται, να ενισχύσουν τα σπίτια τους με πυρίμαχες κατασκευές/υλικά, να δημιουργήσουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης και να συντάξουν ένα μελετημένο σχέδιο διαφυγής και ενδοοικογενειακής επικοινωνίας. Η εφαρμογή κάνει χρήση τεχνικών Gamification με φυσικές αλληλεπιδράσεις για δημιουργία κατάλληλης νοοτροπίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους. Σκοπός της παρούσας πρότασης δεν είναι μόνο η τεχνολογική καινοτομία αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητα και εφαρμοσιμότητα της, με έμφαση σε καινοτόμα μοντέλα πληροφόρησης και εκπαίδευσης (που ήδη χρησιμοποιούνται διεθνώς). Η πρωτοτυπία της δράσης έγκειται στην αλλαγή της κουλτούρας μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και παρότρυνσης για δράση, καθώς αν και πρόκειται για πρακτική που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό (χρήση apps για δημιουργία awareness και παρότρυνση προς δράσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων) δεν έχουμε δει ακόμα κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

 

 

 

  Τι έχει γίνει ως τώρα

 

Μέχρι και το fireathon ένα πλήρες πρωτότυπο ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε.

  Επόμενα βήματα

 

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται Testing, Deployment και Maintenance:

 

  • Εμπλουτισμός της υπάρχουσας έκδοσης
  • Ανέβασμα στο apple store
  • Δράσεις διάδοσης και προβολής της ιδέας
  • Data Model
  • Data Analysis & Clustering

  Ανάγκη υποστήριξης

 

  • ios specialist
  • 99$/year for iOS developer account
  • Επαφή με αρμόδιους φορείς

  Η ομάδα

team_image

Μέγας Γεώργιος

Team Leader / Σύμβουλος Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έρευνας
team_image

Μπινόπουλος Αλέξανδρος

SW Development Leader & Technical Manager / Software developer
team_image

Μπόλη Νικολέττα

Dipl.-Ing., M.Sc. Mechanical Engineer, Systems Analyst, Project Coordinator
team_image

Lagios John

Τοπογράφος Μηχανικός
team_image

Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος

Web Developer / Data Analyst
team_image

Αλλαγιάννη Ναταλία

Geologist
team_image

Chouliaras Tassos

Developer
team_image

Αγιοβλασίτης Ηρακλής

Research & Innovation Management Expert
team_image

Nikolaou Angelo

Programmer

  Η εμπειρία της ομάδας στο Fireathon!

 

Η εμπειρία του Fireathon ήταν πρωτόγνωρη μιας και ουδεμία σχέση είχε με hackathon. Αντι για ανταγωνισμό, υπήρξε συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των ομάδων, πράγμα που επιβεβαίωσε την αρχική μας απόφαση να ενταχθούμε σε αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη των SciCo & SciFy για τις χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγησή τους. Επιπροσθέτως, θέλουμε να συγχαρούμε όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια και αναμένουμε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα.